Dvacet let s Islandem

5. 08. 2016 22:49:38
Kdo byl na Islandu, ten ví. Není to jen pobýt, vyfotit a odjet. Je to pouto. Je to vztah na celý život.

Navštívila jsem necelou dvacítku evropských zemí. Miluju cestování, jsem nenáročná a líbí se mi všude. Nikdy se mi ale doposud nestalo, že bych ještě několik let po návratu hladově hltala veškeré dostupné informace a dokumenty z dané země, plánovala další cestu a přála si, aby ji navštívili všichni, které mám ráda.

Podobně jako mě Island pobláznil i spisovatele, cestovatele a hudebníka Jana Buriana. Rodinou tradici cestování na tajuplný ostrov založila v sedmdesátých letech jeho matka Zuzana Kočová. Pár let po revoluci se tam vypravil i její syn a o svém putování sestavil knihu Sága o cestě na Island. Kromě toho, že texty Jana Buriana jsou čtivě, svěží a návykové, její kouzlo umocnil prošpikováním kapitol úryvky ze všech možných i nemožných textů o Islandu („Ze starých (zmizelých) rukopisů, cestovních zápisníků, knih, pohlednic, časopisů, agenturních zpráv, básní a turistických prospektů opsal a vlastním intimním deníkem opatřil Jan Burian“). Tím čtenářům umožnil mít v jedněch deskách to nejzajímavější, co v době vzniku bylo k dispozici. Některé části jsou historickými skvosty, například citace ze spisu Daniela Vettera Islandia z roku 1638. Pokud se tedy o Island zajímáte, může vám kniha být i jakousi příručkou, které knihy si pročíst.

V minulém roce nakladatelství Galén vydalo publikaci Dvacet let s Islandem, která je rekapitulací Burianových výprav na Island, kterých ani po tolika letech nemá dost. První cesta v roce 1994 jen odstartovala téměř každoroční cestování do země ohně a ledu. Jan Burian začal dokonce na Islandu i provádět turisty. Pokud vám unikla kniha Sága o cestě na Island, tak Dvacet let s Islandem ji obsahuje v téměř nezměněné podobě a navíc je v ní více než dvacet krátkých fejetonů s islandskou tématikou sepsaných v letech 2008 – 2014. Samozřejmě nechybí typický burianovský nadhled, vtip a inteligence. Z každého řádku je cítit teoretická znalost země a poměrů, okořeněná mnohaletými praktickými zkušenostmi.

„Nikdo z nich neovládal angličtinu a my tři, kteří jsme přijali pozvání na večeři, jsme islandsky neuměli ani slovo. Zdálo se, že nás čeká tichý večer. Posadili jsme se ke stolu a hostitelka začala servírovat jídlo. Po chvíli přátelského mlčení se na mě starý muž sedící naproti mně se zájmem zahleděl a zničehonic pravil: „Kundera!“ Když jsme se z té nečekaně rozpoutané literární diskuse vzpamatovali, pokusili jsme se myšlenku rozvinout. „Laxness!“

Možná si knihy ve své knihovničce řadíte podle žánrů. Tahle vám zamotá hlavu. Dá se na ni nazírat jako na netradičního průvodce, příběh jednoho muže, sbírku textů výborného spisovatele či soupis zajímavostí a kuriozit z chladného ostrova.

„...v jednom venkovském kostele... můžete spatřit asi tak sto let starý obraz se zřetelně vyznačeným letopočtem 1477. Jsou na něm dvě postavy – Kryštof Kolumbus a islandský sedlák, který mořeplavci ukazuje, kde asi tak leží Amerika.“

Pokud jste na Islandu byli, chystáte se, zajímáte se o něj, věříte na skřítky, jste ornitolog či vulkanolog, Dvacet let s Islandem je vaší povinnou četbou. Pochopíte, dozvíte se, pobavíte se a nasajete z ní výbornou atmosféru. A knihám Jana Buriana se taky rozhodně nezačnete vyhýbat.

Autor: Leona Šťávová | pátek 5.8.2016 22:49 | karma článku: 14.69 | přečteno: 423x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 491 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 689

Píšu o knihách, lidech a názorech, se kterými se setkávám.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...