První kapitola v knížce pro desetileté kluky je o nahatých ženských

11. 05. 2016 22:56:00
U nás i ve světě se neustále řeší, že děti nečtou. Hlavně kluci na prahu puberty. Přestože vychází neuvěřitelné množství knih, vybrat nějakou, která by zaujala žáka základní školy mužského pohlaví, je mnohdy těžký oříšek.

V roce 2015 vydalo nakladatelství Portál knihu Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho, jejímž autorem je švédský spisovatel a scénárista Ulf Stark, narozený za druhé světové války. Jedná se o první díl trilogie určené pro přibližně desetileté chlapce.

Přestože ve švédštině vyšla kniha v roce 1991, dokáže oslovit i dnešního čtenáře. Hlavní hrdina Ulf – povšimněte si shody se jménem autora - má poměrně nízké sebevědomí a pocit, že se mu nic nedaří. Ve volném čase vyhledává s kamarády zábavu a bojuje se starším a silnějším bratrem.

Ze střechy kůlny pozorují nahatá prsa opalujících se ošetřovatelek z domova důchodců, skáčou před rozjetá auta a jezdí bednobouráky. Nový spolužák Percy je jiný než ostatní, umí se prát, odplivovat a ničeho se nebojí. Ulf by moc chtěl být úspěšný a statečný jako on. Percy nosí staré otrhané tenisky a jednou Ulfovi svěří, že jsou kouzelné.

„Jak by jinak bylo možný, že mi to tak jde na kladině? Proč si myslíš, že se tak skvěle umím prát? Proč jsem tak šťastnej?“

„To kvůli těm teniskám?“ divil jsem se.

„No vida, jak ti to pálí,“ prohlásil Percy.

Ulf od té doby nedokáže myslet na nic jiného. Percy to pozná a mazaně je s ním vymění za spoustu cenností. Od té doby je Ulf jako vyměněný. I Percy je najednou jinačí. Zápletka je vystavená na přijetí sebe sama, získání zdravého sebevědomí a chápání zodpovědnosti za své činy. Kniha má v sobě jisté kouzlo dětské naivity, krutosti a sobeckosti. Jasně z ní vyplývá, co se považuje za špatné a co nikoliv.

„Pak škrtl zápalkou a cigaretu zapálil. Pusa se mi naplnila kouřem jako horkovzdušný balon. „Polkni,“ vybízel mě Percy. „Prostě ten kouř spolkni.“ Poslechl jsem ho. Bylo to to nejhnusnější, co jsem kdy zažil! Žaludek se mi začal točit jako míchačka, rozkašlal jsem se a snažil se plivat, co to šlo.“

„S několika dalšími pitomci“ jde Ulf skákat před auta, ví, že miminům ještě nenarostl mozek a baví ho si z „chodidel sloupávat bílé kousky odumřelé kůže“. A díky tomu si čtenáři Ulfa oblíbí a ztotožní se s ním.

Prostřednictvím textu nahlédneme do švédského života i do duší mladých puberťáků. Nechybí nadávky typu „šnečí zadek“ či „posera“, posmívání se holkám, pšoukání, dloubání v nose, mlácení mokrými ručníky ve sprše či čtení časopisu Playboy. Až se jeden diví, co vše už by měla desetiletá děcka znát.

„Mezi komiksy byly nacpané jiné časopisy a nich byly obrázky ženských bez šatů. Měly lesklá těla a ohromná prsa. Upřeně na mě hleděly přivřenýma očima, jako by měly každou chvíli usnout. Mě se z nich také zmocnila zvláštní malátnost. Dlouho jsem si ty ospalé ženské prohlížel.“

Některé rodiče i mladé čtenáře možná kniha zaskočí, ale pokud přijde nečtecí generaci atraktivní, je přínosem. A kromě čtení si teoreticky osvojí i základy kouření, líbání a budou vědět, co najdou v porno časopise.

Autor: Leona Šťávová | středa 11.5.2016 22:56 | karma článku: 16.97 | přečteno: 1087x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 7.51 | Přečteno: 158 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 244 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 878 |

Alena Bures

Recenze: Jan Jílek - Ředitel a hydra- audiokniha

Druhořadý kouzelník s pedagogickým vzděláním, který nesnáší děti. Ideální kvalifikace na ředitele kouzelnické školy, nemyslíte?

17.3.2024 v 21:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 689

Píšu o knihách, lidech a názorech, se kterými se setkávám.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...